Planering av lokal och upplägg

En stor fördel med att åka på konferens är att man kan koncentrera sig på syftet. Det är effektivt arbete, samtidigt som deltagarna  får en chans att lära känna varandra bättre vilket som kan leda till bättre samarbete på arbetsplatsen.

Att välja konferensanläggningar

Vid bokning av anläggning eller konferenshotell bör man vara noga med att kontrollera så att lokalerna är tillräckligt stora så att alla deltagare går in utan problem. Glöm inte att även kolla upp sängplatser samt restauranger ifall det handlar om övernattning eller heldagskonferens, det finns många konferensanläggningar som har bra helhet. Kolla även upp närområdet. Finns det mataffär? Vad är det för natur? Finns det ställen att utföra aktiviteter på under de lediga timmarna? Det finns mycket som måste kollas upp innan ni bokar konferensanläggning och åker iväg på er konferens. 

När det kommer till upplägg av själva konferensdelen är det viktigt att variera tempo och moment. Ha inte alltför långa och faktaspäckade föredrag, håll dem istället kort och varva med reflektion, frågor och diskussion. Det ökar mottagligheten och engagemanget hos deltagarna.

4 tips för en konferensledare

Om du är den som håller i konferensen, hänger ett större ansvar på dig. Det finns vissa saker att tänka på när man är en ledare.

1. Kom väl föreberedd.

Se till att du vet vad du ska säga. Planera frågor till publiken i förväg. Ha stödord om du behöver det. Ha färdiga diskussionsgrupper. Se till att tekniken inte krånglar. Osv. Det är mycket som kan krångla eller förstöra för dig, när du är väl förberedd blir du lugnare och håller en mer avslappnad presentation vilket leder till en mer intresserad och engegerad publik.

2. Sitt bekvämt på ergonomisk stol

Att sitta bekvämt är en förutsättning för att hålla koncentrationen uppe. För att som åhörare ha en chans att följa med i det personen framme vid tavlan pratar om är det viktigt att ha en bekväm stol, såklart helst en ergonomisk stol eller kontorsstol. Många menar att man lättare kan slappna av och zooma ut om man har en ergonomisk stol som är för bekväm. Forskning visar dock tvärtom. Att sitta på en bekväm ergonomisk stol är viktigt för att hålla koncentrationen uppe. Se till att detta finns när du ska presentera företagets strategi eller liknande. Hitta dina ergonomiska stolar och läs mer på Elite-kontorsstolar.se för att se vilka ergonomiska stolar och kontorsstolar som finns att välja på. Våga satsa på dina medarbetare!

3. Använd en digital presentation såsom powerpoint

Tekniken blir bara viktigare och viktigare. Använd dig av det! Ha en presentation på storbildsskärm, använd dig av powerpoint eller liknande program. Ha med diagram och figurer, visa något klipp. En presentation gör att deltagarna vet var de ska titta och ofta leder det till bättre koncentration. 

4. Inkludera publiken

Stå inte och prata oavbrutet hela din presentation. Fråga frågor, be publiken komma med exempel, skämta. Ha konstant publikkontakt, det gör att deltagarna känner sig som just deltagare och inte observerare.