Föredragspresentation

Hem / Föredragspresentation

En bra föredragspresentation kräver så mycket mer än bara PowerPoint. Att använda ett presentationsprogram som PowerPoint kan vara väldigt smidigt om den som håller i presenationen ska visa upp siffror och uppgifter med viktiga detaljer. I annat fall, undvik i n i det sista att använda PowerPoint-presentationer. Det sker lätt en överanvändning av presentations­program och många gånger gör de inte föredraget mer lättbegripligt eller intressant.

PowerPoint är bra för att visa uppgifter från ett företags årsredovisning under en bolagsstämma eller ett styrelsemöte. Det kan även vara förändringar i dokument som ska presenteras på ett personalmöte. Då kan en PowerPoint-presentation vara mycket bra eftersom alla närvarande får möjlighet att ta del av samma information.

En presentation som hålls av någon som vill framstå som en skicklig talare och presentatör undviker i hög utsträckning PowerPoint-presentationer. Kan man tala inför grupp under konferensen ska inte en Powerpoint-presentation behövas, eller i varje fall användas mycket sparsamt.

När PowerPoint var nytt imponerades många åskådare av tjusiga bilder, texter, filmfrekvenser, ljudklipp och musikinslag. Det hela verkade så otroligt avancerat, och föredragshållaren framstod nästan som ett tekniskt geni. I dag är PowerPoint kraftigt överöveranvänt. Det går till och med att visa en PowerPoint-presentation med sin mobiltelefon, t.ex genom en projektor som finns som ett iPhone-tillbehör. Det används i tid och otid när folk ska presentera något. I många fall skulle presentationerna bli betydligt bättre om föredragshållaren struntade i att använda bildspel skapade i något presentationsprogram.